Nieuws

12 april 2016

Waar zitten de meeste Nederlanders vast?

Elk jaar komen Nederlanders vast te zitten in buitenlandse gevangenissen. Het gaat dit jaar om 2050 gevangenen. In welke landen zitten de meeste Nederlanders? We hebben de jaarlijkse cijfers op een rij gezet.

Duitsland scoort met 468 Nederlanders het hoogst. Op nummer twee staat Spanje met 204 mannen en vrouwen en Engeland met 184. Van de delicten waarvoor de Nederlanders worden opgepakt, is 85% drugsgerelateerd.

“Duitsland staat altijd al bovenaan”, zegt Martien Uittenbosch, die de gevangenen in Duitsland als geestelijk verzorger bezoekt. “Duitsland ligt dichtbij, je bent dus zo de grens over. De markt is daar groot. Duitsland is ook de brug naar de Scandinavische landen.” Ook zijn delicten op zakelijk gebied een reden dat mensen in de cel belanden. “Niet verwonderlijk”, zegt Uittenbosch, “omdat er veel zakelijk verkeer is tussen Nederland en Duitsland.”

Dit patroon ziet hij ook in Spanje. “Het gebeurt regelmatig dat mensen in Spanje een zaak opzetten, die niet helemaal kosher is.” Het merendeel van de gevangenen bestaat echter uit Nederlanders die op de route van Marokko naar Nederland, in Spanje worden opgepakt met drugs. Daarnaast komen ook mensen in de cel terecht vanwege huiselijk geweld. “In Spanje zijn ze daar heel streng in.”

Landen als Albanië, Armenië, Chili, Honduras, Israël, Bangladesh, Mali, Nepal en Moldavië krijgen maar met weinig gedetineerde Nederlanders te maken. Daar zit maar een Nederlander per land in de cel.

Spring naar toolbar