Vacature directeur/coördinator geestelijke verzorging

Per 1 maart 2023 in verband met pensionering van huidige directeur.

Epafras heeft de ambitie om – in nauwe samenwerking met Nederlandse consulaten en ambassades – alle Nederlanders in buitenlandse gevangenissen te bereiken en hen geestelijke verzorging te bieden. Dat doet Epafras door de inzet van zo’n 90 vrijwillig werkende professionele geestelijk verzorgers wereldwijd. Deze vrijwilligers worden ondersteund door een klein bureau in Leiden, dat naast de directeur bestaat uit een officemanager en een (parttime) coördinator voor de correspondentie met gedetineerden.

Werkwijze: Op verzoek van een gedetineerde bezoekt Epafras twee maal per jaar een gedetineerde in zijn of haar cel, waar ook ter wereld. Waar mogelijk leggen en onderhouden we contact via brieven en social media. Geestelijk verzorgers van Epafras richten zich niet op de juridische of zakelijke afwikkeling van het strafproces, maar op de verwerking daarvan door de gedetineerde: het vinden van houvast in een situatie waarin alles wankelt. Voor veerkracht en herstel sluit de geestelijke verzorging aan bij de ‘levensbronnen’ van de gedetineerde. Voor Epafras is de oecumenisch-christelijke geloofstraditie een bron van inspiratie, zonder oordeel of veroordeling. In het bezoekwerk is de levensbeschouwelijke identiteit van de gedetineerde zelf leidend. Bij Epafras werken vrijwilligers uit allerlei levensbeschouwelijke tradities. Zij allen hechten groot belang aan het ambtsgeheim. Vier keer per jaar ontvangen Nederlandse gedetineerden wereldwijd het tijdschrift Comeback, met nieuws, informatie over recht en vol brieven van andere gedetineerden.

Functie omschrijving
Als Directeur/Coördinator Geestelijke Verzorging ben je het gezicht van Epafras. Je geeft de organisatiecultuur vorm en draagt deze uit naar binnen en naar buiten. Belangrijke stakeholders zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid, kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties in Nederland. Ook intern ten aanzien van de vrijwilligers van Epafras, die over de hele wereld verspreid hun werk doen, is jouw rol cruciaal.

Je rapporteert rechtstreeks aan het bestuur van Epafras. Het bestuur heeft de ambitie de organisatie meer dan voorheen te leiden naar financiële zelfstandigheid en stabiliteit. Je zult hierin als nieuwe directeur een belangrijke rol vervullen, in contact met subsidieverleners, kerken en fondsen. Je bent verantwoordelijk voor fondsenwerving en je verzorgt subsidieaanvragen en – verantwoordingen. Van jou wordt creativiteit en energie verwacht om nieuwe mogelijkheden te zoeken en nieuwe wegen te bewandelen. Het genereren van aandacht voor mensen in buitenlandse detentie onder jongere generaties is daarbij een belangrijke invalshoek.

Epafras streeft er de komende jaren naar plaatselijke kerken, parochies en andere geloofsgemeenschappen in Nederland meer te betrekken bij het bezoekwerk aan en de aandacht voor Nederlanders in buitenlandse detentie. De zorg voor in Europa gedetineerde Nederlanders drijft grotendeels op giften uit de Nederlandse kerken en speciale fondsen.

Je bent vanuit je management-rol verantwoordelijk voor de voorbereiding, realisering en verantwoording van de strategie en bijbehorende taakstellende jaarplannen van Epafras. Je draagt zorg voor een juist financieel beheer (o.a. begroting, jaarverslag en monitoring) en je bent eindverantwoordelijk voor alle uitvoerende taken.

Je draagt zorg voor de werving, coaching en toerusting van (lokale) vrijwillige Geestelijk Verzorgers. Je wordt daarbij ondersteund door regiocoördinatoren voor de diverse regio’s van de wereld. Met hen bespreek je bezoekverslagen en je organiseert diaconale zorg en nazorg. Je verzorgt en begeleidt internationale studiedagen, soms op buitenslandse locatie. In de begeleiding van de Geestelijk Verzorgers en de organisatie van nascholing leg je een bewezen antenne voor levensbeschouwelijke vragen aan de dag, die steunt op een stevige theologische bagage. Je kunt je verplaatsen in wat het betekent je leven in het buitenland in detentie door te moeten brengen. Anderzijds ben je ook in staat de nodige professionele distantie te bewaren.

Je stuurt de communicatie en onderhoudt de samenwerking in het algemeen en met netwerkpartners zoals de Reclassering (bureau Buitenland) en Dutch&Detained, Lawyers Across Borders (advocaten) in het bijzonder. Je bent de hoofdredacteur van Comeback; je voert het daarmee samenhangende overleg en levert inhoud met vaardige pen.

Functie omschrijving

  • academisch werk- en denkniveau, creatief en innovatief denkend
  • generalist met leidinggevende ervaring, zo mogelijk in een vrijwilligersorganisatie
  • aantoonbare kennis van en betrokkenheid bij het werkveld: ‘detentie’, ‘buitenland’, ‘geestelijke verzorging’
  • aantoonbaar financieel inzicht en kennis van fondsenwerving
  • in staat een zichtbaar boegbeeld van Epafras te zijn in media en sociale netwerken
  • visie op de positie van Epafras en de toekomst van christelijke identiteitsorganisaties
  • leiderschapsstijl gekenmerkt door heldere hands-on aansturing van klein bureau; coachende en sparrende ondersteuning voor professionals in het werkveld wereldwijd
  • werkend uit een oecumenisch christelijke attitude die ruimte biedt en vertrouwen geeft
  • uitstekende beheersing van Nederlandse en Engelse taal

Arbeidsvoorwaarden
Het betreft een functie voor 24-32 uur in de week. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Sociaal Werk en passend bij de sector. Schaal 12 (max € 6.065 per maand, met daarnaast vakantietoeslag en eindejaarsuitkering).

Sollicitaties
Sollicitaties met cv en referenties kunt u richten aan de voorzitter van het bestuur van Epafras, de heer C.J.L. van Dam via info@epafras.nl

Sluitingsdatum is maandag 3 oktober 2022. Inlichtingen over deze functie kunt u inwinnen bij de directeur van Epafras, mevrouw N. van Dijk, 071 – 204 8407. Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.