In een portretserie brengt fotograaf en journalist Kim van de Wetering ex-gedetineerden in beeld. Ieder van hen fotografeerde zij drie keer. Elke foto representeert een andere, bepalende fase in hun leven. Van hel, van herstel en van de mens na het herstel. Deze week: het verhaal van Niel.
Jaren geleden hoorde ik het verhaal van een jochie dat gepest werd. Om z’n zelfvertrouwen en weerbaarheid te vergroten ging hij op een vechtsport. Bij die sportschool maakte hij echter ‘foute vrienden’ die blowden en rottigheid uithaalden. En zo raakte het jongetje drugsverslaafd en in de criminaliteit. Ik zal het verhaal nooit vergeten. Ook niet sinds ik weet dat er honderden of duizenden van dit soort biografieën zijn. De mannen die ik portretteerde voor de serie Hersteld hebben allemaal een eigen verhaal. Ze zullen zelf de laatsten zijn om goed te praten wat ze hebben gedaan; hun verleden gebruiken ze niet als excuus. Maar hun verhaal mag gehoord worden. Het legt de kwetsbaarheid van een mensenleven bloot, maar toont ook de wéérbaarheid en biedt zo misschien wel troost. Met de geportretteerden bezocht ik een plek die voor hen symbool staat voor die donkere periode, de hel. Daarna lieten ze iets zien wat belangrijk was geweest voor hun ommekeer en herstel. Bij allemaal ging dat gepaard met echt contact met een ander mens. We sloten af met een portret dat de mooie persoon laat zien die tevoorschijn kwam na het herstel. Die foto maakten we op dezelfde plek als waar ook de ellende plaatsvond. Het viel me op hoe zacht ze alle drie uit hun ogen kijken. Niet soft of week, maar alsof ze al die hardheid van vroeger hebben overwonnen en nu in staat zijn om iets voor anderen te betekenen. Echte helden, die hun kracht niet halen uit hardheid maar uit vergeving.
Het verhaal van Niel
’s Nachts kon hij de H op het dak van het ziekenhuis zien. Zijn vrouw lag daar en kon elk moment bevallen van hun zoontje. Zelf zat Niel in de gevangenis aan de andere kant van de straat. Voor de zoveelste keer.
Hel
Als baby wordt Niel afgestaan ter adoptie. Hij voelt zich verloren, maar gaat veel houden van zijn adoptieouders. Wanneer hij hen kort na elkaar verliest aan kanker, knapt er iets. Hij kan niet meer omgaan met het verdriet, de woede en zijn rechtvaardigheidsgevoel. Alle problemen lost hij op met zijn vuisten en daardoor belandt hij vaak in straatgevechten, en detentie.
Herstel
Voor de zoveelste keer in de gevangenis. Maar ook de laatste: hij besluit tot een ommekeer, een opleiding afronden en er zijn voor zijn gezin. Zijn vrouw, dochter en zoontje trekken hem erdoorheen, uit de onderwereld. Op alle gezinsleden heeft zijn verleden sporen achtergelaten, maar ze blijven achter Niel staan en in hem geloven terwijl hij zijn leven betert.
Held
Voor je staat iemand die van zijn pijn zijn kracht heeft gemaakt. Iemand met tatoeages op zijn gezicht, imponerende spierballen en een gouden tand, maar met zachte ogen – en een vriendelijk Twents accent. Hij wil niks liever dan een positief rolmodel zijn voor zijn eigen kinderen en voor al die jongeren die, net als hij deed, hun pijn omzetten in woede en in de criminaliteit dreigen te verdwijnen. Niel richtte in 2013 zijn eigen bedrijf op, DHC Coaching, en gaf daarmee o.a. weerbaarheidstrainingen, conflictbemiddeling, preventie en coaching aan jongeren en hun ouders. Dat liep goed, maar er blijven rapporten over Niel circuleren die hem als gevaarlijk bestempelen. Hij moest daarom uiteindelijk de stekker uit zijn bedrijf trekken. Hij hoopt weer organisaties te vinden die met hem willen werken of misschien een vacature hebben.
Tekst & beeld: Kim van de Wetering
Meer verhalen en informatie: kimvandewetering.nl/hersteld