Gevangen in Amerika

Jan Arie van den Berg bezoekt Nederlandse gevangenen in de Verenigde Staten. Zijn achtergrond verschilt totaal van die van de gedetineerden, en toch ervaart hij het contact als geweldig waardevol.

Als predikant leid ik regelmatig diensten in een gevangenis. Nederlandse gevangenen bezoeken in het buitenland is een nieuwe ervaring voor mij. Nu gaat het om mensen wiens  taal ik spreek en waarvan ik de cultuur ken. In mijn regio zijn drie Nederlanders die graag een bezoek willen.

Schaamte
Twee uur mag het tweede bezoek duren. De reistijd is een veelvoud van de tijd die we samen kunnen doorbrengen. Maar het bezoek is het zeker waard, zowel voor de gedetineerde als voor mijzelf. Aan alles is te merken dat deze ontmoeting een hoogtepunt is in de aaneenrijging van dagen en jaren. Meer dan tien jaar zit hij nu al gevangen.Geboren en opgegroeid in het hart van een grote stad in Nederland, trouwt hij een Amerikaanse vrouw. In Amerika vindt hij een goede baan, maar hij verliest die baan en raakt hij in de schulden. Die probeert hij op te lossen door iemand te gijzelen. Er is schaamte over deze misdaad. En mogelijk liggen er nog vele jaren van opsluiting voor hem.

Moeder
Ontroerend is het om te horen over de wekelijkse handgeschreven brief aan zijn oude moeder in Nederland. Hij heeft gelukkig een goed contact met zijn vrouw en kinderen. En deze gedetineerde probeert ook anderen in een soortgelijke situatie te helpen met advies. Helaas zijn er heel wat harde lessen te leren over het gevangenisleven in Amerika. Het gesprek brengt emoties naar boven. Er is gelegenheid om samen te bidden en te spreken over het geloof.

Waardevol
In een handgeschreven brief, die ik later ontvang, kijkt de gevangene terug op het bezoek. We hebben een totaal verschillende achtergrond en toch lijkt het tijdens het bezoek alsof we elkaar al jaren lang kennen. Ik besef opnieuw hoe geweldig waardevol deze bezoeken zijn.

Jan Arie van den Berg is lokaal geestelijk verzorger in de Verenigde Staten