Nieuws

Bijzondere kerstkaart Epafras

Deze kerstkaart is gemaakt door Kaaas, in de Mesdagkliniek in Groningen. Het was een van de winnende inzendingen van het kunstproject Hoop in je Cel. Bestuur en medewerkers van Epafras wensen u daarmee hoopvolle kerstdagen en warmte en licht in het nieuwe jaar.

Het idee voor deze kunstwedstrijd is ontstaan tijdens de coronapandemie, vertelt Nienke van Dijk, directeur van Epafras. “Alle gevangenissen waren gesloten voor bezoekers. Dat betekende dat gevangenen in een nog groter isolement terechtkwamen dan anders. Wij bleven natuurlijk wel schrijven, en kregen dan te horen dat ze eigenlijk niks meer te doen hadden, omdat veel werk was weggevallen en ze niet meer van cel mochten. Sommigen gedetineerden in het buitenland stuurden ook gedichten, tekeningen of andere kunstwerkjes op en dat zette ons aan het denken.” Daarop kwam Jan Eerbeek, destijds nog voorzitter van Epafras, met het idee van de wedstrijd ‘Hoop in je Cel’.

“Wat geeft jou hoop in je cel?” Dat vroegen we gedetineerden uit te drukken in een kunstwerk. Uit binnen- en buitenland stroomden de inzendingen toe. Op 29 maart 2022 zijn in het Gevangenismuseum in Veenhuizen een filmpje en een boekje gepresenteerd met de winnende inzendingen.

Bekijk dit filmpje voor een impressie van de inzendingen en de prijswinnaars. Het boekje 'Hoop in je Cel', met 31 bijzondere en opmerkelijke inzendingen van Nederlandse gedetineerden uit binnen- en buitenland, is hier online te bekijken. Ook de tien prijswinnaars zijn daarin opgenomen.

Publiceerdatum: 12 december 2022