Gevangenisdeur bijna op slot: een nieuwe koers voor Epafras

Het bezoeken en ondersteunen van Nederlanders die vast zitten in buitenlandse detentie: dat is de kern van het werk van Stichting Epafras. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zette daar in 2015 een streep door. Om gedetineerden toch te kunnen ondersteunen, komt Epafras met een nieuw plan.

Het aantal bezoeken aan Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen is door het ministerie van Buitenlandse Zaken fors teruggeschroefd. Alleen aan het begin van de detentie krijgen gevangenen nog bezoek van een consulair medewerker. Geestelijke verzorgers krijgen geen hulp meer van consulaire zaken om toegang te krijgen tot de gevangenissen.

Er ligt wel een nieuw wensenpakket van het ministerie bij Epafras op tafel. Zoals het opbouwen van een lokaal netwerk van vrijwilligers, die de gevangenen ondersteunen. Deze lokale vrijwilligers zijn Nederlandse geestelijke verzorgers die werkzaam zijn in het buitenland, vaak in opdracht van een organisatie uit Nederland. Die uitdaging pakte Epafras op. Om deze nieuwe koers van de stichting vorm te geven, is onlangs Martien Agterberg aangetrokken als interim-directeur.

De aandacht van de overheid gaat vooral naar de Nederlandse gedetineerden in ‘extra zorglanden’. Dat zijn landen in Noord-Amerika, Midden-Amerika, de Caraïben, Zuid-Amerika, Azië, Indonesië, het Midden-Oosten en Afrika.
“De uitdaging is om voor 75% van de extra zorglanden vrijwilligers te vinden, die de Nederlandse gedetineerden willen ondersteunen. Als we dat realiseren, hopen we weer in aanmerking te komen voor subsidie. Inmiddels zitten we op dertig vrijwilligers in tal van landen. We streven naar ongeveer zestig personen”, vertelt Martien Agterberg, die het project lokalisering leidt. Het is de bedoeling dat in 2016 –en ook in de toekomst- weer Nederlanders bezocht kunnen worden – of via vrijwilligers ter plaatse, of door het team van Epafras zelf. Hiervoor zijn naast een projectgroep lokalisering, ook een projectgroep fondsenwerving en een projectgroep communicatie opgericht.

Voor steun aan gedetineerden in andere landen dan de ‘extra zorglanden’, komt er sowieso geen subsidie meer. Dat gaat om gedetineerden in Europa, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Japan. Daar zou ter plekke al voldoende zorg zijn, is het uitgangspunt van het ministerie.

Wil je Epafras ook steunen? Dat kan via onze nieuwe website!