Experiment: wél een baan voor ex-gedetineerden

Jonge mannen die in de gevangenis hebben gezeten, maken net zoveel kans op het vinden van een baan als mannen zonder detentieverleden. Dit blijkt uit een experiment van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit & Rechtshandhaving (NSCR) naar discriminatie van ex-gedetineerden op de arbeidsmarkt.

Voor een baan in de horeca, de schoonmaakbranche of logistiek maakt het niet uit of je in de gevangenis hebt gezeten. Van de ex-gedetineerde sollicitanten kreeg 18% een uitnodiging voor een gesprek. Dit aantal is bijna gelijk aan de 15% van de sollicitanten zonder gevangenisstraf.

In het onderzoek werd niet gewerkt met echte ex-gedetineerden. Drie fictieve personen reageerden op 384 online vacatures. De cv’s waren bijna gelijk, maar in sommige brieven werd vermeld dat degene een gevangenisstraf had gehad.

Een deel van de sollicitaties werd geschreven door ‘ex-gedetineerden’ met een Arabische naam. Deze kandidaten kregen wel minder kansen dan mensen met een Nederlandse naam. Zo kreeg 23% van de Nederlandse sollicitanten een uitnodiging voor een gesprek en 16% van de Arabische sollicitanten.

Het NSCR heeft niet onderzocht of de gelijke kans op werk eveneens geldt voor andere sectoren, of bij banen van een hoger niveau. Ook is het nog steeds mogelijk dat kandidaten met een detentieverleden bij het echte sollicitatiegesprek worden afgewezen.

In Nederland komen per jaar 40.000 mensen uit de gevangenis. Om niet meer terug te vallen in de criminaliteit is het hebben van werk belangrijk, net als een woning en een partner. Het NSCR heeft eveneens onderzocht hoe groot de kansen zijn op het vinden van een woning. Deze resultaten zijn minder positief. Met een detentieverleden neemt de kans op het vinden van een huurwoning in de particuliere sector af.