Verhaal

“Wil je na je detentie werken, dan krijg je drie euro per dag.”

Het juridische proces sleept zich voort. Wanneer Brenda meer dan twee jaar in de cel heeft gezeten, komt het uiteindelijke oordeel van de rechter. “Toen het definitieve vonnis werd geveld, bleek die rechter van het hoger beroep vervangen was. De nieuwe rechter geloofde dat ik mijn leven wilde beteren.” Haar straf wordt omgezet tot drie en een half jaar. Omdat ze al meer dan twee jaar had gezeten, hoeft ze nog maar een jaar. Maar dat is te vroeg gejuicht.

“Mijn ex ging toen in hoger beroep. En daarom moest ik verplicht een jaar langer in de gevangenis wachten, totdat hij klaar was met zijn proces.”

Na vier en half jaar kan ze eindelijk de poort van de gevangenis achter zich sluiten. “In eerste instantie was ik heel blij dat ik weg kon. Er is niks beters dan vrijheid. Je hebt eindelijk je leven weer in eigen handen.”

"Mijn ex ging in hoger beroep. Toen moest ik nog een jaar langer in de gevangenis zitten."

Het leven buiten de gevangenispoort ik bikkelhard voor ex-gedetineerden uit het buitenland. Je krijgt geen werkvergunning, en dus ook geen inkomen. Geen geld voor onderdak of eten. Haar vader in Nederland steunt haar financieel, zodat ze een plek kan betalen om te slapen.  “Als je toch stiekem werkt, verdien je ongeveer drie euro per dag.”

Brenda moet zien te overleven, zonder werkvergunning. Benieuwd hoe het verder met haar gaat? Like onze Facebook-pagina en we houden je op de hoogte!

Geplaatst op: 12 oktober 2016