Verhaal

Wie voor een dubbeltje...? Van bajesklant tot chef-kok

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje? Niet per se! Lees hier het verhaal van Mike, die opgroeide in de Bronx, in de gevangenis belandde en een succesvolle chef-kok werd in Nederland. Onze geestelijke verzorger Pieter bezocht hem in de gevangenis.

“Mike zit in een gevangenis in de staat New York, een federale gevangenis. Gerund door de centrale overheid uit Washington dus. Die dingen liggen allemaal op onmogelijke plekken”, vertelt Pieter. Hij is geestelijk verzorger bij Epafras en bezoekt al jarenlang Nederlanders die in Amerikaanse gevangenissen vastzitten.

'Yes officer, no officer'

“Deze gevangenis ligt op een berg met twaalf haarspeldbochten. Half gedrogeerd van het bochtenwerk kom ik boven. Daar word je, als je een beetje ‘simpel’ doet, dan wel vriendelijk ontvangen. Netjes met twee woorden spreken, ‘yes officer, no officer.’ Het binnenkomen van de bajes kost je wel een uur. Dat dan weer wel.” De bajes is een relatief kleine ‘facility’ met 700 gedetineerden. “Het interieur is kil-en-kaal, beton en staal. Kleur: licht grijs en donker grijs. “Maar je kunt in de bezoekzaal wel hamburgers en cola uit een machine trekken. Dat doet ook iedereen, waardoor het toch nog ‘gezellig’ wordt.”

Plannen voor zijn toekomst

In de bezoekzaal wacht Pieter op Mike. “Met een soort afro-shuffle komt Mike de bezoekzaal binnenlopen. Geen emoties tonen is hier het devies. Ik kan hem dus ook niet goed ‘lezen’. Ik stel me voor als ‘the pastor from Holland’. Hij blijkt zijn huiswerk goed te hebben gedaan. Hij heeft plannen voor zijn toekomst en wil die met mij bespreken.”

Militaire discipline

Mike leeft gezond en eet geen junkfood. Hij werkt in de gevangeniskeuken.  “Met een soort militaire discipline werken we de agenda van vandaag af. Waarom zit hij hier? Hoe is z’n thuissituatie? En wat wil hij met z’n toekomst? Hij is op Sint Maarten geboren, woonde in een achterbuurt van New York  en zal worden uitgezet naar Nederland. In Nederland is hij nog nooit geweest. De taal spreekt hij ook niet.

De weg naar de hel

“Na twee uur sta ik buiten met een compleet draaiboek ’what to do after imprisonment’. Dat kom ik zelden tegen. Zoveel voortvarendheid”, vertelt hij. “De weg naar de hel is echter geplaveid met goede voornemens. Ben dus benieuwd of Mike ook daadwerkelijk met die voornemens en plannen iets gaat doen…”

Geplaatst op: 11 november 2016