Verhaal

“We betaalden maandenlang zijn zorgverzekering. Uitschrijven kon niet.”

Freek (23), de zoon van Mirthe (54) zit een gevangenisstraf uit van 6,8 jaar in Peru. Het gevecht met instanties is voor Mirthe slopend.

"Voordat onze zoon was opgepakt, had hij een boete gekregen van het CBR. Hij had gedronken en was in de auto gestapt. De straf was dat hij tien dagen zijn rijbewijs kwijt was en een alcoholslot in zijn auto moest laten plaatsen.

Ik probeerde het CJIB uit te leggen dat hij geen alcoholslot kan plaatsen, omdat hij vast zat in het buitenland. “Maar dan loopt hij de kans gegijzeld te worden door de overheid”, zei de mevrouw aan de telefoon. “Nou”, zei ik. “Graag zelfs. En of jullie hem daarna meteen bij ons terug willen brengen”.

Ik heb toen de telefoon maar opgelegd, ze snapte het niet.

Ook de zorgverzekering was een ramp. We wilden de verzekering stopzetten, omdat hij jarenlang in een buitenlandse cel moest blijven. Dat kon niet, want hij moest zichzelf uitschrijven in Nederland. “Doe dat dan maar”, zei ik. Maar dat wilde de mevrouw niet, want dat had gevolgen voor zijn pensioen. Ik kon alleen maar denken: wat kan mij dat pensioen nou schelen? Plus het feit dat hij daar niet vrijwillig zat, maakte dat hij gewoon inwoner van Nederland bleef. Wij moesten dus elke maand z’n zorgverzekering betalen. Dat hebben wij gedaan, want je wilt niet dat de achterstand zo hoog oploopt, dat hij bij aankomst op Schiphol meteen gegijzeld zou worden in verband met zijn schulden.

Een paar maanden later kregen we opeens een brief waarin stond dat onze zoon nu wel uitgeschreven was. Dan ben je alleen maar verbijsterd. Nu kan het wel opeens? Het lijkt erop dat iedereen maar wat doet en dat maakt het zo zwaar. Het gaat over mijn kind!"

Geplaatst op: 8 juli 2016