Verhaal

"Mijn werk in de bajes? Andere bendes in de gaten houden"

Een gemakkelijke jeugd heeft Mike niet gehad. Hij groeit als Antilliaans jongetje op in een arm deel van de Bronx, een van de grote wijken in New York. Zoals zoveel jongeren wordt hij lid van een ‘gang’. Drugs en geweld horen daarbij. Dat hij in de gevangenis belandt, is niet heel verwonderlijk.

Mike wordt zelfs meerdere keren overgeplaatst en zit in zowel Maximum Security als Medium Security gevangenissen.  Ook in de gevangenissen gaan het gevecht door. Sterk is hij, gehard door het leven op straat. Al snel wordt hij ‘hoofd beveiliging’ van de gevangenisafdeling waar ‘zijn’ bende heer en meester is.

Gevaren inschatten

"Dat betekende dat ik andere bendes in de gaten moest houden”, vertelt hij. “Ik moest gevaren inschatten, mensen vertellen wat ze moesten doen en hoe. Ook organiseerde ik gesprekken wanneer er ruzies waren. En ja, zo kon ik soms vechtpartijen voorkomen.” Wat het hem opleverde? “Ik kwam hoger in de totempaal”, zegt hij. Dat leverde hem krediet en respect op. Van de bendeleiding, de bewakers en zelfs de gevangenisdirecteur.

Geheim wapen

Maar er is nog een ‘geheim wapen’ waardoor Mike in de gevangenis stevig in zijn schoenen kan blijven staan: hij blijkt een uitstekende kok. Lees in de volgende blog hoe zijn leven eruit ziet als kok in de bajes.

Geplaatst op: 16 november 2016