Marieke

19 april 2017

“Laten we Marieke zitten, of willen we haar een leven geven?”

In Nederland is er voor landgenoten die uit buitenlandse gevangenissen komen, niets geregeld. Voor Marieke dus ook niet. Ze wordt gedeporteerd vanuit de VS  en staat straks alleen op Schiphol. Daar begint haar leven in een land dat ze niet kent. Daarom schrijven we dit verhaal. Want wij geloven niet in ‘laat maar zitten’.

Pieter bezocht als Pastor van de stichting Epafras, Marieke 8 jaar lang in de gevangenis van de VS. Dat waren geen gezellige uitstapjes. Met Marieke ging het regelmatig niet goed. Mentaal zat ze er vaak doorheen. Een paar uurtjes bijpraten over wat er in je leeft, over je levensvragen en hoe je die aan kunt pakken is dan meer dan welkom.

Over de schutting
Maar dat is nu voorbij. Marieke wordt uit de bajes over de schutting naar Nederland gekieperd. Laten we Marieke zitten, of willen we haar een leven geven?  Haar ‘tweede leven’ zoals ze dat zelf zegt. Marieke spreekt geen Nederlands, heeft geen geld, geen kleding en geen familie die op haar wacht. Ze is alleen met een wasnetje, een trainingspak en een kopie van haar paspoort.

Wordt vervolgd…
Via Facebook houden we u op de hoogte over de actuele ontwikkelingen rond Marieke; wanneer ze arriveert  en hoe haar leven hier begint. Het wordt een spannend project waarvan wij ook niet weten hoe dat gaat aflopen. Loopt u met ons mee? Dan hebben we iets om te delen.

U mag
Wij laten niemand zitten. Daarom vragen wij om uw hulp. Bijvoorbeeld kleding in XXXL maten. Of misschien kunt u Marieke Nederlands leren. Of misschien wilt u een keer met haar koffie gaan drinken? Kleine dingen, maar belangrijk voor iemand die niemand heeft. We hoeven geen bakken met geld, maar een kleine bijdrage om die koffie te betalen mag best. U kunt dat overmaken naar de rekening van onze stichting  NL 38 INGB 000 5 676067 o.v.v. ‘Marieke’. En als u op een andere manier wilt helpen neemt u dan contact met ons op.
Dan gaan wij ondertussen zoeken naar huisvesting.

Over Marieke
Marieke werd geboren in 1967. Ze woonde enkele jaren in Nederland. Daarna verhuisde ze met haar moeder, broer en zus naar Texas. Dat werd een ongelukkige tijd voor haar. De ‘American Dream’ is niet voor iedereen weg gelegd. Ma kwam een nieuwe man tegen maar die relatie liep niet erg goed. Door de spanningen gebeurde er thuis bij Marieke vreselijke dingen. Marieke ging het huis uit en belandde ook in de problemen. Daardoor kwam ze in de bak. 18 jaar. Ze heeft echter een goede opleiding gehad, is intelligent, maakte brailleboeken in de gevangenis en brillen voor gedetineerden. Daarnaast trainde ze honden in de bajes. Allemaal met goed gevolg. Maar met Marieke ging het niet goed, ze kreeg suikerziekte, hartklachten en werd depressief. Nu komt ze na 45 jaar, noodgedwongen, weer terug naar Nederland. Voor een nieuw leven in een land dat ze niet kent.

deel     deel

Spring naar toolbar