Verhaal

“Ik zat vroeger in een bende, vertelde ik mijn vriendin.”

Van bendelid tot een professionele chef-kok in een restaurant. Mikes leven ziet er totaal anders uit dan een paar jaar geleden. Hij heeft een fijne woning en een vriendin. Hij besluit haar te vertellen over zijn verleden.

Mike beseft dat hij zijn relatie volledig op het spel zet. "Ik hoopte dat ik haar kon vertrouwen, en dat zij mijn leven zou verrijken. Ik gaf haar gewoon de keuze om verder met mij te gaan. En dat deed ze." Niet iedereen vertelt hij over zijn leven als bendelid. "Anderen, die misschien zullen denken dat ik ‘cool’ ben om wat ik heb gedaan, vertel ik het niet.”

Hij is ervan overtuigd, de chaos en het negatieve wil hij niet meer. En daarin gaat hij ver, zelfs tot de keuze van een woning.“Eerst boden ze mij een andere flat aan, in een wijk die wat minder goed bekend staat. Op zich geen probleem, maar het gras was er dor. Dat leek mij teveel op de Bronx, ik hoopte op wat anders.” Een omgeving die meer “sereen” is, zorgt ervoor dat je zelf ook niet meer kiest voor “chaos en het negatieve”, vertelt hij.

"De chaos en het negatieve wil ik niet meer"

Het komt ook niet vaak voor dat je als ex-gedetineerde zo succesvol wordt. Opkrabbelen, een nieuw leven opbouwen: dat kan ontzettend zwaar zijn. Waarom het Mike wel is gelukt? Hij ziet zichzelf als een leider, niet als een volger, vertelt hij. En als ‘leider’ stippelt hij een eigen plan uit. “Daar heb ik me telkens aan vastgehouden. De plannen die ik gemaakt heb in de gevangenis, laat ik nu uitkomen. Iedereen die vast zit, kan dat”, is zijn overtuiging.

“Maak een plan van wat je wilt. Zorg er ook voor dat je je kunt voorstellen hoe het zal zijn, als je plan werkelijkheid wordt. Bepaal welke stappen je moet zetten om dat te bereiken. Een plan bestaat bijvoorbeeld uit 10 stappen. Houd je aan je eigen stappenplan en neem elke keer een stap. Zo lukt het je!” Mike is zelf nog niet klaar met zijn eigen plan. Hij wil uiteindelijk een eigen restaurant te openen. “Nu ben ik er nog niet klaar voor, maar het gaat gebeuren. Daarvan ben ik overtuigd!”

Geplaatst op: 14 december 2016