Verhaal

“Ik gebruikte drugs in de hoop dat mijn vriend bij me zou blijven.”

Een puinhoop, zo beschrijft Brenda haar leven in Nederland. “Ik zat in een relatie die zó slecht was voor mij. Ik was verliefd op een man die de drugs niet wilde opgeven voor mij. Toen ging ik ook drugs gebruiken. Ik hoopte dat hij dan bij me zou blijven. Hoe gek het ook klinkt, als je beide drugs gebruikt, wordt je relatie hechter. Er is iets wat je samen deelt.”

Er komen weliswaar steeds meer problemen, zegt Brenda. “Maar je hebt tenminste sámen die problemen.” Maar de liefde bekoelt en de drugsverslaving blijft. In de hoop weer op te kunnen krabbelen, vertrekt Brenda naar de andere kant van Nederland.

Maar wanneer ze een baan krijgt aangeboden, keert ze weer terug. En ze begint weer een relatie met haar ex. “Ik werd zwanger. We stopten allebei met de drugs, maar hielden het niet vol. We kregen nog een kind. En we wisten ook dat we zo niet konden doorgaan.” Brenda klopt aan bij het Leger des Heils, maar haar leven weer op de rit krijgen lukt haar niet.

Eigenlijk wist ik het al: als we zouden gaan, zouden we worden opgepakt

“Mijn vriend kwam met het idee om naar Peru te gaan voor een drugstransport. Heel naïef, met het geld wilde ik mijn huis inrichten. Maar eigenlijk wist ik al dat áls we zouden gaan, we gepakt zouden worden. Niemand gaat acht dagen naar Lima, het is een stinkstad. Dat valt natuurlijk meteen op. Maar ik vond het niet eens erg. Ik zag de kinderen er door ons drugsgebruik onderdoor gaan. Ik dacht: als ik in de gevangenis kom, moet ik wel stoppen. Ik wilde van de situatie af en een nieuwe start maken.”

Benieuwd welke uitdaging Brenda wacht? Like onze pagina en volg haar verhaal op Facebook!

Geplaatst op: 28 september 2016