Verhaal

Hoe doe je dat eigenlijk, van je leven alsnog een succes maken?

Op het rechte pad blijven is gemakkelijker gezegd dan gedaan, weten veel mensen die gedetineerd zijn. Toch zitten zij vaak vol goede plannen en ideeën. Maar de bajes is natuurlijk niet de échte wereld…Hoe maak je van je leven alsnog een succes?

“Het wordt spannend als gedetineerden de bajes op maandagochtend met een blauwe vuilniszak verlaten”, vertelt Pieter, die als pastor Nederlanders in buitenlandse gevangenissen bezoekt. “Wie haalt ze op, waar gaan ze naar toe?! Meestal zijn dat mensen uit hun directe omgeving. En daar begint het al. Jij denkt lekker fris aan een nieuw bestaan te werken. Maar thuis zijn er alweer problemen.”

Opnieuw beginnen is ontzettend zwaar, zegt hij. “Wat ga je doen na je detentie? Zijn er nog ouwe rekeningen die vereffend moeten worden? Ondertussen is ook zoveel veranderd? Probeer het zelf maar eens: gooi je leven helemaal om en zet al je oude gewoonten en contacten om in totaal andere gebruiken en vrienden.”

75 procent van de gedetineerden in Nederland valt terug in ‘oude, criminele gewoonten’. Het gros van de mensen heeft verslavingsproblemen, geweldsproblematiek en geldproblemen. Veel mensen hebben ook psychische klachten. “Vastzetten lost vaak niets op”, zegt Pieter. “Het frustreert de meesten. Veel mensen wil wel anders, maar het lukt hen niet.”

Mike had ook de nodige 'handicaps' en obstakels te overwinnen. Hij kwam uit de zwaar criminele omgeving van de Bronx. Hij was chef-dealer. “Een gewelddadige en intimiderende man”, herinnert Pieter zich. “De enige manier om echt uit deze krabbenmand te komen was door... er weg te gaan. Hij werd na zijn detentie uitgezet naar Nederland. Hierdoor heeft hij zijn ex, kinderen en familie achter moeten laten. Maar alleen door die offers te brengen, kon er een nieuw leven ontstaan, zei hij.”

"Mike kon strategisch plannen, slimme stappen zetten en zijn plannen bijna militaristisch afwikkelen"

Mike zijn opvoeding is ook heel belangrijk geweest. “Zijn ouders waren gescheiden, maar hadden hem wel een goede opvoeding gegeven. Bovendien had Mike een goed stel hersens en een sportmentaliteit; de wil om te winnen!” Met de papieren van de koksschool in New York en wat werkervaring, kon hij later in Nederland in de horeca aan slag.

“Mike heeft zijn arrestatie en bajesleven gebruikt als een breekijzer voor z’n leven”, concludeert Pieter. “Zo kon het niet langer, dus moest het roer om. En zoals dat vaak bij dit soort mannen gaat; dat moet dan stevig. Mike kon strategisch plannen, slimme stappen zetten en zijn plannen bijna militaristisch afwikkelen. Geen emotioneel gedoe, maar nuchter blijven.”
En, zegt Pieter: “Mike durfde ook adviseurs om hulp te vragen. Zo leerde ik, als pastor, hem kennen. Hij was vastbesloten zijn doel te bereiken: een nieuw leven op poten zetten. Dat het hem gelukt is, is natuurlijk geweldig.”

Geplaatst op: 21 december 2016