Verhaal

Het complete reisgezelschap belandde in de Braziliaanse cel

Ze stonden wat onwennig naast elkaar op Schiphol, de koffers gepakt voor een korte trip naar Brazilië. Het reisje zou maar een week duren, maar de meeste deelnemers hebben Nederland sindsdien niet meer gezien.

Hun relaas van dit reisgezelschap begint vier jaar geleden. Een paar maanden eerder waren ze in cafés en discotheken benaderd voor deze speciale reis .  Het frisse reisgezelschap, dat op Schiphol elkaar voor het eerst ontmoet,  stapt op het vliegtuig om in Brazilië en verblijft een week in een hotel.
Wat ze niet weten –en de douane wel- is dat dit pand al lang te boek staat als drugshotel. Daarna willen ze met de koffers, tassen en schoenen met  speciale inhoud weer terugvliegen naar Nederland. Maar deze vliegreis gaat niet door. ,,Als je zoiets onderneemt, denk je er niet aan dat het finaal mis kan gaan’’, zegt Argo (64). ,,Ik kreeg hartkloppingen en het zweet brak me uit toen ik besefte dat dit wel gebeurde."

Met de nek aangekeken
De leden van het reisgezelschap krijgen straffen variërend van ruim vijf tot zeventien jaar voor de drugstransport. Ze worden ondergebracht in verschillende gevangenissen, verspreid over de staat Rio Grande do Norte, waar ze zijn opgepakt. Argo heeft zijn straf in de gevangenis erop zitten en leeft nu op straat. ,,Een mensenleven stelt hier niets voor’’, zegt hij, ,,vooral niet als gedetineerde. Je wordt met de nek aangekeken. Daarom verzwijg je het liever.’’

Geplaatst op: 13 maart 2017