Verhaal

"Er is nu een opstand", zegt de gevangenisdirecteur"

Prachtige stranden en de regenwouden van de Amazone: dat is Brazilië van de mooie plaatjes. Maar het is ook een land waar Nederlandse gedetineerden jarenlange straffen uitzitten. Epafras bezoekt de gevangenissen in de Sertão, het woestijnachtige en droge noordoosten.

Het steunen van Nederlandse gevangenen: dat is het werk van de geestelijke verzorgers van Epafras. Deze keer reist Niek van Exel, geestelijk verzorger van Epafras, naar het noorden van Brazilië. Daar bezoeken we in ruim een week zo’n zes gevangenissen. Dat betekent vooral: urenlang door een stoffig landschap rijden. Kilometers maken. Om dan de gevangenen te ontmoeten, die al maandenlang geen bekend gezicht hebben gezien.

Onze eerste rit gaat naar de gevangenis Parnamirim, waar Stefan opgesloten zit. Niek bezoekt hem al een paar jaar. De gevangenis -een groot cellencomplex- staat aan het einde van een stoffig zandpad en wordt omsloten door een metershoog hekwerk met prikkeldraad.

De directeur blijft vriendelijk lachen als hij het nieuws vertelt

Nog voordat we het gebouw binnen gelopen zijn, komt Pablo, directeur van de gevangenis, met zijn hand uitgestoken op ons af. Hij vertelt aan Niek dat een bezoek aan Stefan niet door kan gaan. ,,Er is een opstand’’, zegt Pablo en blijft vriendelijk lachen terwijl hij dit onheilspellend nieuws vertelt. We kunnen het niet geloven, nu, op dit moment? Maar hij houdt voet bij stuk. ,,Wanneer je nu Stefan wilt bezoeken in een aparte kamer, kun je er zeker van zijn dat ze hem daarna zullen vermoorden’’, zegt de directeur.

Wil je weten hoe de opstand verloopt en of Stefan het er levend vanaf brengt? Like onze pagina en volg ons op Facebook!

Geplaatst op: 27 januari 2017