Familie

25 april 2016

“De advocaat zei tot onze opluchting: ‘Ik zorg voor jullie zoon’.”

Freek (23), de zoon van Mirthe (54) is opgepakt in Peru. Een advocaat in Peru wil helpen. “Als je dan 6,8 jaar hoort en geen 25 jaar, dan ben je zo blij!”

Eerst wilden we de paspoorten regelen, zodat we snel naar Peru konden vliegen. ‘We gaan met z’n drieën en we komen met z’n vieren terug’, zeiden we tegen elkaar. We zijn naar de buurtwinkel gereden en de baas had de sleutel van zijn woning. Toen stonden we voor zijn huis. De post puilde uit. Pizzadozen op de vloer, een matras op de grond. We hebben de laptop meegenomen en alle papieren die we konden vinden. We hadden alleen gehoord waarvoor hij was opgepakt, maar niet hoe en wat.”

“Ik dacht: we zijn in een misdaadfilm beland. Een nachtmerrie.”

Het gekke is: door zoiets onwaarschijnlijks denk je dat alles mogelijk is. Was hij betrokken geraakt bij een grote criminele bende? Had hij het eerder gedaan? Wie waren die criminelen? Zaten ze in deze buurt? Hielden ze ons in de gaten? Alles was mogelijk. Alle zekerheden waren verdwenen. Ik dacht: we zijn in een misdaadfilm beland. Een nachtmerrie.

Van de Nederlandse overheid hoefden we niets te verwachten, dat was meteen duidelijk na het telefoongesprek. ‘We mogen niks, we zijn alleen een doorgeefluik’. Ze konden alleen onze zoon dertig euro per maand geven, zodat hij nog een beetje geld had om eten te kopen. Je krijgt twee keer per dag een bord rijst met bonen en geen groente. Je loopt dus kans op scheurbuik en tanduitval.

De volgende dag belden we met het advocatenkantoor Prisonlaw. Ze konden ons niet praktisch helpen, we wisten namelijk niet eens waar hij gevangen zat! Wel kregen we een telefoonnummer van een advocaat in Peru. Via Skype hadden we meteen contact. Hij zei dat hij ons kon helpen voor 5500 euro. ‘Het komt allemaal in orde. Ik ga hem zoeken en ik zorg voor jullie zoon.’ Hij vertelde dat ‘als het tegen zat’ onze zoon 25 jaar gevangenisstraf kon krijgen. Maar hij zou zijn best doen, hij ging voor 6,8 jaar. Als je dan 6,8 jaar hoort, en geen 25 jaar, ben je zo blij. Die advocaat was echt onze life-line. We wisten namelijk niets, niet eens of we onze zoon wel mochten bellen. Pfff.. we waren opgelucht.

 

deel     deel

Spring naar toolbar