Verhaal

"Als ik niet mag werken, vlucht ik het land uit."

Hoe ziet je leven eruit, als je niet meer in de gevangenis zit -maar ook het land niet mag verlaten? En bovenal: je ook niet mag werken? Patrick zoekt zijn heil bij een nieuwe liefde, en moet bedelen om geld bij zijn familie.

Honderden kilometers autoweg brengt ons naar een stadje dat uit het niets opdoemt in dit droge woestijnlandschap. Een paar Braziliaanse vrouwen, leunend tegen een boom of zittend op plastic stoeltjes op straat,  kijken nieuwsgierig op als we de auto parkeren voor een klein huisje in een stoffig straatje. Hier woont Patrick (32), van het reisgezelschap.

Vierhonder euro van de familie
De tijd glijdt hier stroperig voorbij, zeker voor Patrick die een straf kreeg van  ongeveer 13 jaar en nu anderhalf jaar buiten de Penitenciária Estadual do Serido em Caíco ‘gevangen’ zit.  Patrick vertelt aan Niek dat hij zijn hoop had gevestigd op een speciale werkvergunning. ,,Je kent me Niek, ik kan niet nóg zeven jaar niks doen!’’ Maar die vergunning komt niet, weet Patrick nu, na een half jaar te hebben gewacht. Elke maand moet hij zijn familie vragen om vierhonderd euro over te maken voor zijn verblijf; voor onderdak, eten, maar ook voor de zorg voor zijn dochtertje van anderhalf jaar.

De bijdrage van tweeëndertig euro van het consulaat voldoet bij lange na niet. Hij beseft dat zijn familie voor nog zeven jaar in Brazilië in totaal 34.000 euro bereid moet zijn te betalen. ,,Als ik niet kan werken, dan ga ik vluchten’’, vertelt hij, terwijl zijn vrouw een maaltijd op tafel zet. Steeds meer Nederlanders steken de grens over naar Bolivia om met een tijdelijk reisdocument terug te gaan naar Nederland.

Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Brazilië heeft, is Patrick niet bang dat hij terug zal worden gevlogen naar de gevangenis in dit land. Zijn vlucht heeft echter wel een prijs: wordt hij opgepakt op Braziliaans grondgebied, dan zal hij weer voor jaren achter tralies verdwijnen. En ook wanneer zijn vlucht wel lukt, is de prijs hoog: hij zal nooit z’n dochter kunnen opzoeken.

Met de vlucht valt het gezin uiteen
Wanneer Niek Olivia vraagt hoe zij over deze plannen denkt, vertelt ze dit leven nu geen houdbare situatie is. Drugsbendes hebben al verschillende keren hier aangeklopt met de vraag of Patrick niet iets voor ze wil doen. Hoewel hij buiten de gevangenis leeft, weet het stel dat hij gevangen zit in deze uitzichtloze situatie. Met de vlucht zal dit gezin uiteenvallen. ,,Maar ik ga mijn dochter onderhouden, weet je’’, verzekert Patrick. ,,Vanuit Nederland stuur ik haar elke maand geld op.’’

Geplaatst op: 27 maart 2017