[siteorigin_widget class=”Core_Header”][/siteorigin_widget]

Ook voor familieleden van mensen die gearresteerd zijn in het buitenland is de schok vaak groot. Ouders, kinderen, partners verkeren lang in onzekerheid. Ze weten niet waar hun familielid is en zijn bezorgd over de omstandigheden of de conditie van hun geliefde. Ook er is verwarring en boosheid over wat er gebeurd is en hoe lang het gaat duren. Dat geeft veel spanning.

Epafras zet zich ook in voor familieleden van Nederlanders die in het buitenland vastzitten. We bieden geestelijke steun en praktische hulp in crisissituaties en in situaties van langdurige detentie. U kunt met ons mailen, bellen of appen of een afspraak maken voor een gesprek met een geestelijk verzorger bij u in de buurt.

Hoe u in contact met ons kunt komen staat onderaan deze pagina of klik hier. Epafras werkt nauw samen met verschillende organisatie, die u ook rechtstreeks kunt benaderen. Enkele daarvan vindt u bij de Handige Links hieronder.

Reclassering Bureau Buitenland Thuisfront
Bureau Buitenland zet zich in voor Nederlanders die vastzitten in een buitenlandse gevangenis. Daarbij wordt de familie van de gedetineerde niet vergeten. Ook zij zitten met (praktische) vragen en kampen soms met problemen als gevolg van de situatie. In dat geval kan familie zich wenden tot Bureau Buitenland. Naast een telefonisch spreekuur worden er o.a. ook speciale familie-informatiedagen georganiseerd.


Ministerie van Buitenlandse Zaken
Als een familielid of vriend in het buitenland is gearresteerd dan kan er contact worden opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Wanneer een Nederlander gearresteerd is, brengen de plaatselijke autoriteiten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk op de hoogte. Maar alleen als de gearresteerde dat wil.

 

Gevangenzorg Nederland
Gevangenenzorg biedt hulp aan de familie van gevangenen. Zij bieden onder andere vrijwilligersbezoek, chathulp, bel- of mailconsulten en lotgenotencontact. Ook bij vragen over het begeleiden van kinderen van gedetineerden kun je terecht bij Gevangenenzorg.


Exodus
Exodus Nederland is de grootste landelijke nazorgorganisatie die met professionals en vrijwilligers opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden, gedetineerden en hun familieleden. Hun vrijwilligers zijn getraind in het ondersteunen van de familie en kinderen van (ex-)gedetineerden. Zij begrijpen wat je doormaakt en beantwoorden je vragen en kunnen praktische steun bieden.

 

Juridische hulp
Bij Handige Links voor gedetineerden worden drie organisaties genoemd die juridische ondersteuning bieden. Dutch&Detained verleent onafhankelijke juridische ondersteuning aan Nederlanders die in het buitenland zijn gedetineerd in de zogenaamde zorglanden, dat zijn de landen die op grond van internationale afspraken en verdragen niet voldoen aan een aantal minimum voorwaarden op het gebied van detentieomstandigheden. Lawyers Across Borders richt zich juist op juridische ondersteuning van Nederlandse gedetineerden in de zogenoemde niet-zorglanden in Europa en landen daarbuiten. Deze staan op de landenlijst: Andorra, Australië, België, Bulgarije, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, IJsland, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
PrisonLAW is actief in veel landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa.

Verhalen over en van familie

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Panels_Widgets_PostLoop”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]